24/04/2013

Торта | Buttermilk Torte

Направих тази малка торта без специален повод, но бих казала, че би била чудесна сладка изненада за всякакъв празник. Останах доволна колко лека и вкусна стана и то без яйца, какао или тежък маслен крем, както се полага на една "истинска" торта. Следващия път бих украсила с пресни плодове, например боровинки.

За основата на тортата с бутермляко смесих 100 грама натрошени пълнозърнести бисквити с 30 грама разтопено масло. Разпределих на дъното на малка форма с подвижно дъно. Сложих в хладилника да стегне докато приготвях крема. За него смесих 500 мл бутермляко с две супени лъжици захар и чаена лъжица ванилия. Към сместа бавно прибавих 1 супена лъжица желатин, разтворен предварително в 3 супени лъжици гореща вода. Изсипах готовия крем върху изстудения блат и върнах в хладилника. Оставих тортата да стегне за около 4 часа. Украсих с начупени бисквити и смокини.

I made this buttermilk cake without a special occasion, but since it turned out so tasty I think it would be a nice sweet treat for any party. I was surprised how light and delicious it was without even using eggs, cocoa or heavy cream, just like every "real" cake requires. Next time I might decorate it with fresh fruits, like blueberries for example.

For the base I mixed 100 g biscuit crumbs with 30 g melted butter, then pressed the mixture to the bottom of a cake form and chilled it in the fridge until the cream was ready. For the cream I beated 500 ml butter milk with 2 tbs of sugar and one of vanila and then added 1 tsp of gelatine (disolved in 3 tbs of boiling water) unthil smooth. I poored the mixture onto the crumb base and refrigereted for aobut four hours. Finaly I decorated with figs and biscuit crumbs.

Image: blanche et orange

No comments:

Post a Comment