23/02/2013

Пастет | Pork liver pâté

Тъй като много обичам пастет (от дроб, маслини, сирена), днес реших да намеря как точно се прави такъв от дроб. Сигурно някои от вас ще сбърчат нос - въпрос на вкус. За тези които обичат, ще покажа една много лесна рецепта за направата му в домашни условия.

Since I love pâté made either from liver, olives or cheese, I decided today to find out how to make a liver pâté. Some of you might frown upon the idea. It’s a matter of taste I guess. For those of you who like it I've put together a very easy home made recipe.


Какво ни трябва:
250 г свински черен дроб (телешки или птичи)
200 г краве масло плюс 1-2 с.л. олио
2-3 с.л. прясно мляко
малка глава кромид лук
черен пипер, индийско орехче, сол на вкус


Стъпки:
1. Нарязваме дробчето и го сваряваме в леко подсолена вода
2. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в много малко олио
3. Свареният дроб и запърженият лук заедно с всички подправки, млякото и 100 г от маслото пасираме до консистентна маса
4. В подходящ съд изсипваме получения пастет и заливаме с около 100 г разтопено краве масло. Това се прави, за да се запази по-дълго свеж пастета, тъй като когато маслото отгоре стегне, то запечатва вкусотийката. Оставяме за няколко часа в хладилника
5. Поднасяме пастета върху препечени филийки хляб


* за тези, които не харесват този вкус, скоро очаквайте пастет от маслини с бадеми

What do we need:
250 g pork liver
200 g butter plus 1-2 tbsp oil
2-3 tbsp milk
small onion, chopped
black paper, nutmeg, salt

Steps:
1. Cut the liver into pieces and boil it in a lightly salted water
2. Stir the onions in a small saucepan with a tablespoon of oil for a few minutes. Set it aside.
3. Bled everything together (use only half of the butter - about 100g)
4. Spoon the liver mixture into a terrine dish or small loaf tin. Even out the surface and pour the rest of the melted butter over it. This is done in order to seal the pate and keep it fresh. Place in the fridge to cool off for at least 30 minutes
5. Serve the pate spread on some toast

* for those of you who don't like the taste of pork liver, olive pate with almonds is coming soon

Image: blanche et orange

No comments:

Post a Comment