08/08/2014

Нека се поразходим


Вчера с Е. се разходихме из парковете на квартала. Живеем в старата част на "Овча купел" и в близост има три парка: един до улица "Буземска", паркът на Банята и третият е до стадион "Славия". Не можах да се сдържа и направих няколко снимки, както и няколко сравнения между тях.

Паркът до улица "Буземска"



Изключително чист. Навсякъде има деца, бебета, майки с колички, младежи, пиещи бира и играещи карти, няколко кучета, винаги вързани. Преди две години разхождахме Арго напълно свободно и човешка намеса се виждаше единствено в окосената трева, пейки имаше малко, осветление мисля липсваше, майките с деца бяха рядкост. Сега има детска площадка, пясъчник, нови беседки и дървени пейки навсякъде, виждат се насадени фиданки, има алеи от плочки, импровизирано футболно игрище.




Огромен плюс е сянката от дърветата. Минус - липса на тоалетна, течаща вода, близостта на булевард "Овча купел" и трамвай номер 11 и липсата на място за кучетата, където да тичат свободно (паркът е малък). Бонус: кучешка тоалетна, която освен, че веднага е напълнена с боклуци, според мен е повече шега, тъй като размерите са миниатюрни, а и всеки кучкар би сподел от опит, че домашният любимец никога не ползва едно и също място за тези си нужди.

Паркът на Банята 


За мен най-приятен от трите. Мечтая сградата на Банята да бъде реставрирана и паркът около нея възстановен. Нещата се подобряват все пак. Преди няколко години не се забелязваше, че там съществува парк, растителността беше превзела всичко. Сега тревата е окосена, има пейки, нови кофи за боклук, но водните пространства макар и разчистени са празни.

Плюс - кучетата могат да се разхождат свободно, сравнително тих и не много оживен, сенчест и с ретро полъх. Въпреки че се руши и е изрисувана с графити, Банята носи особен дух (прекрасни снимки тук и тук). Минус - отново липса на тоалетни и течаща вода за пиене, лиспа на алеи, шумът от булевард "Овча купел".

Паркът до стадион "Славия"


Най-голям от трите. Рай за кучета и кучкари. Особено мил, защото съм разхождала и двете си кучета там. За съжаление състоянието му, по мое мнение, става все по-лошо. Пълни кофи за боклук, липса на пейки, освен няколко в близост до Автогарата. С детската количка беше истински изпитание да го обиколя, но все пак успях. Има малка детска площадка в близост до детската градина, но за съжаление ръждясала с изключение на една катерушка, която миналата година едно момче боядиса.

Плюсове - пространството, не знам дали някой би се престрашил, но полянките са идеални за пикник. Гледката към Витоша е прекрасна, кучетата се разхождат спокойно, има място за всички, така да се каже, въпреки че не срещнах нито една майка с дете или детска количка. Въпреки че е близо до булевард "Цар Борис III", се намират и тихи места. Минус - липсата на алеи, проходимата част с детска количка е под директно слънце (препоръчително време за разходки лятото е сутрин и късен следобед), липса на тоалетна, вода, кофи за боклук, пейки.



Въпреки трудностите в преминаването с детска количка - високите бордюри, липсата на тротоари (или използането им за паркинг), преплуването на локви, разходката беше приятна и зареждаща. Обхвана ме някакво осбено желние за промяна, за търене на начин кварталните паркове да излеждат все по-добре и да са притегателно място за различни хора, да се спортува повече в тях (която тенденция вече се забелязва), да събират, да са места за пикник, за различни квартални събития. Има ли съмишленици? 

Images: blanche et orange

No comments:

Post a Comment